2017. aug 15.

Óriáskígyó vagy vakondtúrás?

írta: Hálomlábú Kobla
Óriáskígyó vagy vakondtúrás?

Photo by morpho

Óriáskígyóra emlékeztet, amely lenyelt egy elefántot. Pont mint A kis hercegben. Vagy egy kalapra, amelyet ott felejtett valaki. Letette, hogy ússzon egyet a Balatonban, majd amikor kijött a vízből, nyugodtan hazasétált a domboldalban meghúzódó faházikójába és csak akkor jutott eszébe a tökfödő.
Bosszankodott. A kalapot a nagyapjától örökölte, aki a Ricardo de Mont Albano nevű társulattal, mint bohóc járta be a nagyvilágot.
Vagy lehet, egy hatalmas vakondtúrás, de véletlenül ráült valaki. Mondjuk egy fáradt sárkány. Egy vízi sárkány. Így a túrás teteje belapult a nagy súly alatt. A hétfejű pedig abban merült ki, hogy komoly elvi vitában keveredett egy távolabbi vidéken tanyázó hegyi sárkánnyal, aki egy költeményben hosszasan zengedezett arról: csak a hegyi sárkányok érnek valamit, a puhány vízi sárkányok megvetendők, akik még egy rendes királykisasszonyt sem képesek maguknak rabolni. A gyalázkodás után az alávaló hegyi sárkány rátért a királylány szépségének felmagasztalására, amely külön fájt a vízi sárkánynak, mert ő is szemet vetett arra a herceglányra, és nem szerette volna, ha mások elorozzák előle. Márpedig ezek a hegyi sárkányok igazi mokányok voltak. Azt pletykálták róluk reggeltől-estig medvékkel birkóznak, farkascsordákat vacsoráznak és egymásnak őzgidákat dobálnak. Egyszóval civilizálatlan népek! A mi sárkányunk ki nem állhatta ezt a söpredéket, végtelenül felbosszantotta ez a vers és a szíve összeszorult, ha arra gondolt: kedves királykisasszonya egy ilyen bárdolatlan tuskó karmai közé kerülhet.
Ilyen sorokat írt ez a vad, hegyi szörny:
Fenyves zúgása, patak csorgása
Medve csámcsogása  ̶,
Leszakítom a fejedet,
Ha nem adod ide az epredet!
A Dragongazette irodalmi mellékletében a vízi sárkány kifejtette, ez a jelző nélküli fűzfapoétaság megöli a jambusok lágy dallamát, és ha lenne igazság a földön, kolbászt töltenének az ilyen botcsinálta tollforgatókból. Közben majd meghasadt a szíve bánatában. Korábban arról ábrándozott, hogyan fognak a királykisasszonyával a vakondtúrás tetején üldögélve a napfelkeltében gyönyörködni.
Vagy lehet egy térdzokni, amibe kövér macska szunyókál. Esetleg egy görbe vonal, amelyet részeg festő skiccelt fel a horizontra. Először hajnali fényben meztelenül napozó nőt akart festeni, de aztán elunta, összemaszatolta a vásznat, megrajzolt két madarat és elment inni a barátaival.

Szólj hozzá

morpho