2015. sze 27.

Independencia

írta: Hálomlábú Kobla
Independencia

Fotó: Fecher Ágnes

Ez egy kényes dolog. Ugyanis évszázadok alatt az érzelgősség csuszpájzos lekaparhatatlan rétegei rakodtak rá. Így egyszerűen lehetetlenség rendet tenni a téma körül. Olyan, mint a diszkréció. Vagy Maupassant gyerekkora.  Na jó, ez utóbbi nem jó példa, mert arról nem sokat tudunk. De a diszkrécióról annál többet! Hiszen mindenki imád térdig mások titkaiban tocsogni. Szinte részegítő és elég komoly függőséget is okoz, amelyből a legnagyobb hasznot a cinikusok húzzák. Pont ugyanez a helyzet azzal a másikkal is. Ha van, akkor elveszik; ha nincs, akkor el kell venni.  Azonban, ha egyik sem áll fenn, akkor marad a diszkréció. Szóval nagyon kényes ügy.

              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

- Szevasz itt a Piku beszélek. Te! Hogy mondják kubaiul, hogy kifogyott a benzin a kibaszott bérelt autóból, amit húsz perce kölcsönöztem anyádtól egy rakás pénzért, de elsunnyogta azt az apró tényt, hogy az ablaktörlőn kívül semmi sem működik ebben az ócskavasban, amiben minden felirat oroszul van, már amelyik nincs lekopva vagy nincsen ráragasztva Jézus vagy Fidel portréja, vagy hogy biztosra menjetek Jézus és Fidel portréja? Miért nem tudod? Miért? Hát, de bazd meg ki beszéljen kubaiul, ha nem te? Miért? Hogyhogy miért? Hát szivarozol és mert a testvérem vagy és mert a tudakozónál dolgozol. És? És? Jó, akkor is a féltestvérem. Na nyissad ki a guglit aztán írja oda be. Nem? Mi az, hogy varázsszó? Légyszíves? Én legyek szíves? Hát neked elmentek otthonról. Itt állok Kuba kellős közepén, a sivatagban, kiszáradt tankkal, erre most moralízist kapsz? Nem veszek vissza. De ideges vagyok. Hogy miért? Csak bazdmeg. Én i-lyen tí-pus va-gyok bázdmeg. Igen egy ideges turista vagyok. Haladunk. Jól van, akkor tedd le. Nézd végig, ahogyan betolom az autót. Tudom, hogy nem fog beindulni, tudom. Nem hülye vagyok, hanem ideges. Akkor azt mondd meg, hogy mi a faszomat jelent az, hogy Indé-pen-den-cia. Mit? Függetlenség? Biztos? Fasza. Biztos nem benzinkút? Nagyon jó. Figyelj, azt gondolom tudod, hogy szivart nem viszek neked. Sejtetted. Szuper. Aha. Nem. Rumot? Rumot az miért? Az nem szivar? De nem is benzin faszikám.
vi

              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Voltaképpen senki nem tudja mikor vált romossá, vacakká, terhessé, szégyellnivalóvá, szitokszóvá, de tény, hogy valami rossz lett belőle. Pedig régen olyan vonzó volt, csinos, és romantikus, nagy távlatok sejlettek fel benne. Azt hiszem, elsősorban azért vált utálatossá, mert eltűntek a cövekek, a viszonyítási pontok, és ez sokak labirintusszervét zavarba ejtette, tengeribetegséghez hasonló émelygést idézett meg. Az meg kinek kell. Amúgy is rohadt fáradságos munka állandóan fürkészve lesni, mindig éberen figyelni, folyamatosan mérlegelni. Nincs az a bevét, ami indokolná az erőfeszítést. Az utolsó közölünk meg azért adta fel, mert baromira nem szeretett már egyedül lenni.
hk 

Szólj hozzá

vi hk Fecher Ágnes