2015. ápr 30.

Camden Town

írta: Hálomlábú Kobla
Camden Town

photo by morpho

A félig logikai és félig rádiótechnikai kalap az egyetlen ésszerű magyarázat a szorongás barázdáira.  Jó lenne, ha végre születne erről egy tényfeltáró dolgozat, amely arra is rávilágítana, hogy az ősi kultúrák vajon miért ignorálták eme nemes ruhadarabot. Mert mennyivel más utat járt volna be az emberi fejlődés, ha azt olvashatnánk: vette Odüsszeusz a kalapját és kihajózott, mint rettegés a kishitűségből. Mindezt persze hexameterben. Mert a kalap eszenciája, hogy egyáltalán nem hasonlítson egy kalapra. Ezért van szükség a logikára és a rádiótechnikára. Ugyanis, ha hasonlítana, akkor már nem lenne kalap csupán egy barázda a szorongásban.

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Turistának lenni tulajdonképpen szar. Az ember kiszakad a komfortzónájából. Utazásod legelejétől minden döntésed kockázatos. Hirtelen egy egész ipar feni rád a fogát. A pénzedet akarják az akcióikkal, a turistamenüikkel, azokkal a kis szuvenírekkel, amiknek jókora közös részhalmaza ugyanaz, bárhol jársz. Az akciók pedig elcsábítanak, a turistamenübe belekóstolsz, szuvenírt meg veszel valamelyik rokonodnak, aki pont ilyen vackokat gyűjt. Úgy érezheted magad, mint nyuszika a sötét erdőben, ahogy a fák között világító démonszemek figyelik. Préda leszel, és nincs menekvés, mert azok is az ipar részei, akik azzal kecsegtetnek, hogy mást nyújtanak neked, mint az egyszeri bunkónak. Önként válsz kiszolgáltatottá és csak reménykedhetsz, hogy méltányosak lesznek veled. És reménykedhetsz ugyan, de biztos nem lehetsz benne, hogy ez tényleg megérte-e. Otthon persze azt mondod, hogy ennél jobban nem is költhetted el a pénzedet.
hk

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Még negyvenkét perc. Dögunalom itt várni, és a járgányunk megérkezéséig úgy tenni, mintha turisták lennénk. Ráadásul a halasnál vett kaja utolsó darabja belement a fogamba, és nem jön ki. Viszont zavar. Bezzeg egy Perem étteremben; ott aztán fogselyem is van a mosdóban. Persze M és Z is megpróbál értelmesen viselkedni; itteni mércével mérve mindenképp. Az egyik zoknit húzogat, gatyát igazgat már vagy fél órája, a másik próbálja megfejteni, hogy ezek a számukra rohadt régi masinák, hogy is működhetnek. Ha már álcázásból idegenek vagyunk, fotózni is kell. Mármint a látszat kedvéért feltétlen. Arról volt szó, hogy csak bekukkantunk ide, hogy lássuk az itteni ügymenetet. Semmi egyéb feladat nem volt. Semmi utasítás. Csak nézelődés. Szemlélődés. Adatgyűjtés. Egy hetet kaptunk rá. Nem mondom, tele van a kalapom vele. Egyébként egyszerű civilizáció. A leggázosabb, hogy azért dekkolunk ezen a dokkon, mert ebben a galaxisban még stoppolni sem lehet.
L. Cat

Szólj hozzá

hk morpho L. Cat