2015. máj 07.

Szög

írta: Hálomlábú Kobla
Szög

Fotó: Barbay Csaba

Csak félig volt kielégítő az magyarázat, amelyet a szöggel átvert betonra adott.
- Olyan erről vitázni, mint búcsúbeszédet tartani egy abszurd kaktusz teteme felett – mondta, de látva a hitetlenkedő arcokat, még gyorsan hozzátette – különben is Puskin idegbeteg volt, mivel nem akart kalapot venni a feleségének.
Kifejtette, nem az a kérdés, hogyan került a szög a betonba, és aztán a beton meg hogyan kötött ki a szeméttelepen, hanem inkább az, miképpen tette tönkre Puskin az erotikus racionalizmusával a felesége jó ízlését, amely végül is olyan tragédiához vezetett.  Majd a beton civilizációs szerepét kezdte fejtegetni. De ekkor már végképp belezavarodott a saját elméleteibe, mivel azzal fejezte be a mondandóját, de akkor mégis hogyan kerülhetett a szög a betonba.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Miután a világsajtót bejárta az évszázad földrengése, az ország népe joggal kérdezett arra, hogy mit kívánnak tenni a nagyságok annak érdekében, hogy ez a roppant rosszindulatú természeti jelenség a nép szerény, de takaros otthonait ne veszélyeztesse. Az ellenzék teljes joggal azonnali megoldást kívánt. A tudósok is szót kértek és megjegyezték, hogy a földrengést megelőzni lehetetlen, de hatékonyan előre jelezni, kárt menteni talán. A műszerek beszerzése, a mentőszemélyzet kiképzése azonban rettentő pénzekbe kerülne, és nem utolsó sorban semmilyen látványos gesztussal nem járt volna, ezért a javaslatokat hamar lesöpörték a homlokukon aggódó ránccal szemléző vezetők. Azonban nem hiába ők a nép elöljárói, akik nem csak a költségvetés kényes egyensúlyára, hanem a mindenki által érthető intézkedésre is odafigyeltek. Kitalálták, hogy a megfelelő stratégiai pontokon, leginkább a határok mentén rögzíteni fogják az országot. Érveltek amellett is, hogy így könnyebb nem csak a föld alól, hanem a földfelszínén is a felbukkanó veszedelmet távol tartani. Azért a tudósoknak némi pénzért hagyták, hogy megtervezzék ezeket a látványuk szerint is meggyőzően védelmező, mások szerint félelmetes szerkezeteket. Így már mindenki megnyugodott, mert úgy tűnt az országot végleg rögzítették.
hk

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

- Apa mi lenne, ha kihúznánk ezt a szeget?
- Biztos, hogy nem fiam. Oda van írva, hogy a műtárgy rendeltetésszerű használatától eltérő cselekvés, maga után vonja a Földanya haragját.
- Azaz?
- Azt nem tudom.
- És nem akarod megtudni?
- Nézd fiacskám, ismerve anyád haragját akkor, amikor nem rendeltetésszerűen cselekszel jobb lesz, ha most szépen odébb állunk.
- Apa! Ez a világvége. Legyél végre az apukám, aki megtanítja nekem a csíntalanság csínját-bínját.
- Csukd be a szemed. Most képzeld magad elé anyát, ahogy elkapcsolja a Minimaxot, ahogy a fenekedre üt, ahogy elzárja a legót, ahogy nem kapsz csokit egy hétig és szólj, ha kész.
- Kész.
- Na, akkor most ezt szorozd meg a végtelennel és akkor megtudod, hogy milyen mikor Földanya haragos.
- Jó, de az anyukák mindig megbocsátanak. Az a szeg azért van oda beverve, hogy valaki kihúzza. Hidd el nekem. Megérzés.
- Megérzés?
- Igen. Na?
- Előbb próbáljuk ki, hogy mi lesz, ha kinyitunk rajta egy sört.
- Jó, de egy gyömbért is.
- Meg egy gyömbért is természetesen.
- Aztán futás.
- Innen? Hová?
- Csak bízz bennem.
- Jó.
vi

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Ez most más, mint az eddigiek. Bár ugyanolyan robusztus, és elpusztíthatatlannak tűnő, mint a többi, ebben van valami különleges. Talán a balkáni kifejezésmód, utalva a helyre ahová tartozik. Az alkotó munkások humorából, történelmi neveltetéséből, politikai korlátoltságából fakadó szoborszerű forma, ami nem csorbította a használhatóságát. Igaz, már csak emlékül maradt meg itt, mert túl nehéz lett volna elvitetni. Anyagilag, környezetvédelmileg és infrastrukturálisan egyaránt. S mivel több tonnát nyom, nagy bánatára néhány embertípusnak, még ellopni sem tudják. Tegnap előtt találtam rá, mikor a lehetőség a partra vetett. Megcsodáltam, lefotóztam, és megérdeklődtem este a történetét. Teljesen szokványos sztori. Semmi különös, semmi kivételes, semmi egyedi. Persze ezt csak a helyiek gondolják, mert nem láttak másfajtát belőle. De én tudom, hogy ez a világ legérdekesebb hullámtörője.
L. Cat

Szólj hozzá

vi hk Barbay Csaba L. Cat