2014. okt 30.

Tánc

írta: Hálomlábú Kobla
Tánc

t_nc_1414680077.jpg_984x706

photo by morpho 

Nyilván tudod, hogy a világ teli van csodákkal. Hallottad-e például, hogy a tegnapi napon Körmöczi Péter, 11 éves magyar állampolgár másfél órán keresztül tudta visszatartani vizeletét, köszönhetően az elmúlt három hónapban végzett záróizom erősítő gyakorlatoknak, így most először nem pisilt be a dupla tesiórán! Vagy, hogy Jacques Willier, francia biokertész, az 5 évi kontroll vizsgálat negatív eredménye alapján, a múlt hét csütörtökön hivatalosan is legyőzte a prosztatarákot! Vagy akár azt, hogy a mozambiki Gniva-Kutu  falucskában több év várakozást követően sikeresen állították helyre a központi kutat, s ezentúl nem kell 10 km-t gyalogolni ivóvízért a szomszédos Gniva-Krittbe a 42 lelket számláló település lakóinak hetente 4-szer. És igazán jó lenne, ha tudnál arról, hogy az autóbalesetben deréktól lefele lebénult Kevin Hiller, évekig húzódó depresszióját leküzdve, bátyjával megalapította azt a para-hip-hop táncformációt, amivel szülővárosuk forgalmas utcáin, és terein nap, mint nap szórakoztatják rendhagyó koreográfiáikkal önmagukat, és a rájuk kíváncsi közönséget. Persze ha nem érdekel, tehetsz az egészre. Elfordulsz, és hidegen bámulsz elfelé, mint valami besértődött kőoroszlán. Nincs ezzel semmi baj, bár így csak ritkábban történnek a csodák.

bigor

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Héé! Ne csináld! Kérlek, hagyd már abba! Nem akarok vidámkodni neked itt. Ne húzd már az időt, teljesen máshol kéne lennünk. Szar a zene is. Nem kérlek, nincs rossz kedvem. Illetve idáig nem volt. Tudod, hogy még vásárolnunk kell, és ma még dolgoznom is muszáj. Pihennem kéne nem pörögnöm. Nézd, hogy fényképeznek. Pedig kurvára nem vagyok nevezetesség. Amúgy is utálok táncolni. Kérlek, ne itt, és ne velem demonstráld azt, hogy milyen elfogadó vagy! Nagyon nem érdekel, hogy más is ropja. Ropja?! Honnan vetted ezt? Anyánktól? Mit csinálsz bazd meg! Ha megpörgetsz és kizuhanok a kocsiból, úgy fogok utánad kúszni, mint egy eszelős zombi, és beleharapok a lábadba. Azt fogom ebédelni, ha nem jutunk el a szupermarketbe. Mert pontosan tudod, hogy ott kéne lennünk. Érdekes, hogy ott szégyellsz, itt meg nem. Miért van az, hogy csak akkor viselsz büszkén, mint valami idétlen kitűzőt, ha begyűjthetsz némi elismerő pillantást? Miért nem marad meg a méltóságod, ha véletlenül leverek néhány konzervdobozt? Mert nekem megmarad. Ne hidd, hogy ilyenkor nem látom, ahogy sunyin behúzod a nyakad, és reménykedsz, hogy nem vette észre senki. Tudod, ilyenkor a megfigyelő kamerák rajtad röhögnek és nem rajtam.

hk

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

- A nagyapám innen indult útnak, pont erről a kőről intett hogyishívjákot annak az izének.

- Akkor te egynegyednyi magyar vagy?

- Jessz.

- Eddig ezt nem mondtad.

- Hát nem kérdezted. Meg nem is voltam benne biztos, hogy igaz. Az öreg elég sokat ivott és hazudozott is.

- És most már biztos vagy benne?

- Hát nézz csak körül.

- Van benne valami.

- Betolsz? Azt hiszem őriznek itt valami ereklyét. Meg pisilnem is kell.

- Te is érzed? Valami húz lefelé, meg hátra is.

- Biztos az időeltolódás miatt van.

- Vagy a gravitáció. Nem lehet, hogy itt több van belőle?

- Baszki.

- Becsurrant?

- Lehet, beengednek ingyen. Végülis magyar vagyok.

- Ez nem a parlament?

- Dehogynem.

- Akkor remélem, elfogadnak dollárt.

- Innen indult el a nagyapám. Van is egy képem róla, ahogy az oroszlán bajszát rángatja. Aztán elzavarta valami Nyilas ember és még utána is rúgott.

- Hát, gyereknek lenni sehol sem könnyű.

- Nem az. Azt hiszem, előbb pisilnék.

- Ok, de előtte rángassuk meg az oroszlán bajszát.

- A papi küldi…

 

vi

Szólj hozzá

vi hk morpho bigor