2015. okt 22.

Kifőzde

írta: Hálomlábú Kobla
Kifőzde

Fotó: Fecher Ágnes

ABC

Amikor a kirakat elé ért és megpillantotta a „POJAVITO CSMASOLO”  feliratot, érezte zsibbadni kezd a karja és nem kap levegőt. Elhatározta, azonnal levelet ír a Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének, hogy ez a labilis grammatikai helyzet, amely elárasztja az emberiség zsigereit, egész egyszerűen tarthatatlan és nagyon veszélyes. Hiszen alig egy hónapja ugrott ki egy amerikai tulajdonban lévő halászati konszern tizedik emeletéről az a valparaisoi hivatalnok, aki aznap reggel szembesült azzal ténnyel, hogy a Real Academia Española felelőtlen hanyagsággal kivette az abc-ből a ch-t és a ll-t, mondván, hogy azok nem betűk, csupán betűkombinációk.  Ettől már csak egy lépésre van a „POJAVITO CSMASOLO”. Utána szárnyaszegett madárként potyognak le az idézőjelek, a betűk meg színes lufiként lebegnek a nyelvtani katasztrófa felett, miközben az emberiség lelkiismeretes része azonnal és visszavonhatatlanul öngyilkos lesz, a másik meg csak mihaszna és szőrös állatként éli tovább feltételes módba került életét.

                 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Rántott sajt vagy zónapörkölt? Kár, hogy a resztelt máj elfogyott. Kulcsot másolni vagy könyvet venni? Persze azt is meg lehet tenni, hogy rántott sajt után rögtön zónapörkölt és egy jól sikerült, frappáns kulcsmásolás után valami régen keresett Agatha Christie-t ki lehetne emelni a kupacból. Esetleg fordítva. És ezzel körbe is jártuk a lehetőségeket, amelyek valljuk be nem túl kecsegtetőek. Sebaj, azzal főzünk, ami van, ugyebár a szegény ember is… Azonban ott motoz a dermesztő szorongás, hogy azután már tényleg semmi nem marad, utána nem lesz mit tenni, maximum, mint egy túl kevés lépésből álló játékban a végtelenségig ismételni ugyanazokat a szűk variációs terepen. Felmerülhet, hogy kilépünk a keretből, de nem tudni mi van azon túl, mert oldalra kipillantani lehetetlen. Szóval az ember nem láthatja, mi van a takarásban, hogy a kivágást, amin keresztül kinéz, mi veszi körbe, öleli át és ad neki teljes értelmet, ha van ilyen. Lehet, hogy semmi, és végül is az is elképzelhető, hogy hideg csempe, tűzlétra, néhány cső és egy tűzoltókészülék várja csak. Azokkal meg mire lehet menni?
hk

                 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

- Most nem azért, de nem értem az egészet!
- Vagy csak a szokásos… mit nem értesz?
- Most a mellettem ülő hölgyet kell megennem, mint kofát, vagy ő fal fel minket?
- Te hülye vagy, látszik, hogy semmit nem hallottál a trójai háborúról! Abban volt egy faló, amit kofának álcáztak, aztán elbújtak benne a görögök és…
- Olajbogyót is árult?
- A faló? Nem, de hogy jön ez ide?
- Az is kell a görög salátához nem?
- Na jó, hagyjuk ezt, a pö és a cées legalább nálad van?
- Bocs a micsoda van nálam? A pö már megint gajra ment? A múlt héten reparálták meg!
- Igen, melléállítottam a céest és túl nagy volt a turbulencia. De legalább nem lett belőle enipszilon, így elég lesz másoltatni belőle egy újat. Viszont a pö már nem biztos, hogy javítható.
……………………………………………………………………………………………….
„Na hol is tartottam? Ez a két szalondebil teljesen megzavarta a gondolataimat. Ha zárás után felmászok a tűzlétrán, akkor a tetőn át bejutok a könyveshez és megszerzem a Corvinákat…
Aztán felgyújtom az egészet, hogy senkinek ne tűnjön fel, hogy eltűntek. Sima ügy, szinte naponta csinálom
J
………………………………………………………………………………………………....
Nos, igen mélyen tisztelt  kollégák, a kontrollablakon keresztül önök is láthatják, hogy a kísérlet tökéletesen sikerült! A három ápolt a gyógyszeres kezelés, valamint némi elektrosokk hatására tökéletesen alkalmazkodott a szándékosan értelmetlenített környezethez. A biztonság kedvéért természetesen biodíszletnek álcázva Margó nővért is beküldtük a preparált laborba. Egyrészt azért,  hogy ha valami véletlenül rosszul sül el, akkor közbe tudjon avatkozni, másrészt pedig azért hogy rákapcsolja az audiocellát Jenőkére, aki bár hangosan beszél magában, ezt nem mindig hallani, mert az… izé… szóval a félresikerült pillanatragasztós kísérlet óta nem tudja elengedni a nyelvét….
(morpho)

Szólj hozzá

hk Fecher Ágnes (morpho)