2017. okt 17.

Punkok voltunk

írta: Hálomlábú Kobla
Punkok voltunk

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Punkok  voltunk mi is. Nem volt félnivalónk, mert telibetojtuk a jövőt, ami úgysincs. Azt gondoltuk, a vébéká sosem mehet ki a divatból. Még akkor is ez volt az álláspont, amikor a szögecsekkel telenyomott nadrágunkat egy kis lila hányással is telenyomtuk.
Idős bolond, alkesz arcokkal lógtunk folyton és a legelvetemültebb tanácsaikat és sületlenségeiket vettük készpénznek. Világnézetünket az örök romlás és szétesés tudomásulvétele határozta meg, az Ellenség viszont a „Tanuljál már..! Mi lesz belőled…? Időben érj haza!” mantrázásával, ugyanazt a merev, rideg csontot rágta morogva újra meg újra.
Anyámtól piára loptam el a legtöbb 56’os ötszázast egy helyes kis fa perselyből, szétesésünket tehát anyagilag mégis a merev Ellenség tartotta fönn.
A nagymamától legálisan kapott karácsonyi ezresekkel a bolti borospolc tetejére sandítunk, megfekszünk az árfekvéstől, de könyörgöm, olyan bort válasszunk már, amitől reggelre nem hullik szét a fejünk. Aztán némán megemlékezünk a La Fiestáról és a még ínségesebb idők igénytelenebb budget borairól, kevés elmorzsolt könnycseppel és émelygéssel vegyítve.
Most meg már a szülői támogatás gondolatától is hisztizik az ember, mert már önálló, gerinces és szégyellős – nincs perselyfosztogatás. Kafka Átváltozása ehhez képest lepkepuki. Prűd kisfelnőttek vagyunk és ha az állásunkról van szó, eszünkbe nem jut köpőcsövezni a főnökünk hátsójára.
Kilépünk az utcára, az éjjelnappali előtti tizenéves banda rakétákat tol magába gátlástalanul és ehhez üvöltve hallgatja a borzalmasabbnál borzalmasabb zenéket. Hogyafene…? Hogynevelik…? Mérengedik…? Hátazér…! Üvölt és snapchatezik, NMTDMLLVSN mi van a ruhájukra írva, nekünk bezzeg jó volt a Kurt Cobain pulcsi, pedig csak a szmellzlájktínszpiritet ismertük.
Most már várhatjuk szorongva a tinédzser gyermekünket, aki karmánkkal karöltve elcsórja a paypass kártyánkat, nagymamaként pedig ignorálhatjuk az egész tiniparát és megedződve az évtizedek alatt a kedvenc sütijével várhatjuk haza az onokát, bármekkora lázadó is legyen.

moha

Szólj hozzá

Moha Móricz-Sabján Simon